Επιλέξτε Page

Κορονοϊός – Μένουμε σπίτι Οδηγίες για απομόνωση

Με το πρώτο σύμπτωμα λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, δύσπνοια κ.λπ.), επικοινωνούμε με τον θεράποντα γιατρό μας ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) στον αριθμό 1135, που λειτουργεί όλο το 24ωρο.

Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοϊό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.

Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.

διασπορά του κορονοϊού

Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει η παγκόσμια διασπορά του κορονοϊού

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2m από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
 • Αποφυγή επ8αφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενή όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.

Τι δεν κάνω;

✓Δεν προσκαλώ άλλα άτομα στο σπίτι.

✓Δεν πηγαίνω στη δουλειά μου, το σχολείο ή δημόσιους χώρους.

✓Δεν χρησιμοποιώ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως λεωφορεία, τρένα, μετρό ή ταξί.

✓Δεν μοιράζομαι πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια με άλλα άτομα στο σπίτι.

Τι πρέπει να γίνεται καθημερινά στο σπίτι;

– Να αερίζονται καλά οι κοινόχρηστοι χώροι.

– Να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και τα αντικείμενα στο δωμάτιο του ατόμου με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, να ξεπλένονται και στη συνέχεια να απολυμαίνονται με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10.

– Να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο πιάτων πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα και να στεγνώνονται με διαφορετική πετσέτα.

– Να καθαρίζεται τακτικά η τουαλέτα και το μπάνιο με τον ίδιο τρόπο.

Τι κάνω με τη δουλειά μου και τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου;

Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, είναι σημαντικό να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω εξάπλωσης της λοίμωξης. Απαιτείται επομένως κατανόηση και υποστήριξη από εργοδότες, μέλη της οικογένειας και φίλους.

Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ

(τηλ:1135, 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.

Εγγραφές Μελών

Εγγραφές Νέων Μελών

Καλέστε

Οδηγίες σωστής χρήσης ΕΚΑΒ - Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Μάθημα Πολιτισμού

Μάθημα Πολιτισμού

youreurope

Ιστορικό