Επιλέξτε Page

18 Χρόνια πίσω η στελέχωση των ασθενοφόρων

         18 Χρόνια πίσω η στελέχωση των Ασθενοφόρων Κέντρων Υγείας

sopa_pedy

Ένας από τους κύριους στόχους του σωματείου ΣΩΠΑ-ΠΕΔΥ από την ίδρυση του, είναι η ποιοτική αναβάθμιση του κλάδου για την καλύτερη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας στον πάσχοντα συνάνθρωπο μας.  Δυστυχώς μετά από αγώνα που καθημερινά δίνουμε αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι ο κλάδος μας βιώνει μια «εισβολή» ανειδίκευτου προσωπικού άνευ προηγουμένου.

 Επιχειρούμε στον μεγαλύτερο γεωγραφικό τομέα του πρωτοβάθμιου εθνικού δικτύου υγείας στην περιφέρεια της Ελληνικής επικράτειας.

Έπειτα από συνεχόμενες επαφές μας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το μόνο που εισπράξαμε, ήταν θετικά εύσημα για την συμβολή μας και το έργο μας. Το αποτέλεσμα όχι δεν ήταν το αναμενόμενο αλλά η κατάσταση παρουσιάζει τάση επιδείνωσης – “Απινίδωσης”.

Εξακολουθούν να βγαίνουν προκηρύξεις – συμβάσεις με παράθυρα ανοιχτά για τον οποιοδήποτε κατέχων επαγγελματικό δίπλωμα και μόνο, με αποτέλεσμα την στελέχωση των ασθενοφόρων με άτομα που δεν έχουν καμία σχέση με την ειδικότητα και ουδεμία γνώση προ νοσοκομειακής φροντίδας ασθενών.

 Ο ΑΣΕΠ προϋποθέτει ρητά στις προκηρύξεις , το πτυχίο του ΙΕΚ ΕΚΑΒ και άδεια άσκησης επαγγέλματος για την στελέχωση των ασθενοφόρων των κέντρων υγείας. Από την άλλη παρατηρούνται επανειλημμένα συμβάσεις από διάφορους φορείς (πχ. ΟΑΕΔ) να προσλαμβάνονται επαγγελματίες οδηγοί σε ασθενοφόρα των κέντρων υγείας.

Εξακολουθεί να είναι σε εφαρμογή εντολή του Υπουργείου Υγείας για κάλυψη κενών βαρδιών με οδηγούς από τους Δήμους και Πυροσβέστες χωρίς άδεια άσκησης επαγγέλματος. Σήμερα εν έτη 2019 γίνονται μεταθέσεις και κάλυψη οργανικών θέσεων από επαγγελματίες οδηγούς άλλων κατηγοριών.

Καταγγέλλουμε για άλλη μια φορά και υπενθυμίσουμε ότι η όποια ολιγωρία σε ότι αφορά την στελέχωση των ασθενοφόρων από μη επαγγελματίες του κλάδου καθιστά την κατάσταση επικίνδυνη σε βάρος όλων μας, και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ζωές των συνανθρώπων μας.

Καλούμε το υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς να λάβουν άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις. Γνωρίζουν την κατάσταση και είναι αναλυτικά ενημερωμένοι .

Είναι αναγκαίο να αντιληφθούν όλοι οι υπεύθυνοι ότι τα ασθενοφόρα των κέντρων υγείας δεν είναι άλλο ένα κρατικό όχημα αλλά ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ για την παροχή υπηρεσιών στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας  Άμεσης Βοήθειας όπου συντονίζονται τα τελευταία 10 χρόνια από το ΕΚΑΒ.

Οι τακτικές στελέχωσης εις γνώση των αρμοδίων υπευθύνων από ανειδίκευτους θεωρείτε:
ΣΚΟΠΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΗ

 

somatio-down

Εγγραφές Μελών

Εγγραφές Νέων Μελών

Καλέστε

Οδηγίες σωστής χρήσης ΕΚΑΒ - Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας

Μάθημα Πολιτισμού

Μάθημα Πολιτισμού

youreurope

Ιστορικό